Мечтите трябва да се сбъдват! На пътя има място за всички!

Международният ден на жените мотористи се отбелязва в световен мащаб вече 14 години подред.  Идеята за това празнуване принадлежи на Вики Грей от Канада.  Първият международен ден на жените-мотористи се провежда на 4 май 2007 година в Канада, където 14% от дамите карат мотори. Техният брой нараства все повече във всяка една точка от света. Още в първото си издание празникът добива глобална популярност, като в мероприятията се включват любителки на двуколесните от САЩ, Канада, Европа и Австралия. През 2010 част от инициативата стават и мотористките в Южна Африка. Сега, 12 години по-късно, в събитията по случай Международния ден на жените-мотористи участват ентусиастките с мотори от почти всяка една точка на земното кълбо. Международният ден на дамите с мотори е признат и от Световната мотоциклетна федерация (FIM). Този ден отбелязват всички жени мотористи, без ограничение по държави, групи или принадлежност към организации.  Организира се от жени мотористи по цял свят първата събота на месец май всяка година. На този ден всички жени мотористи се качват на моторите си и просто карат. Това е и мотото на празника „просто карайте“. Участничките споделят общата си страст към моторите и същевременно представят един културен, социален и активен начин на живот, където жените се наслаждават на мотоциклетизма. На този ден също жените мотористи изискват от обществото признаване и уважение към тях като равни с мъжете мотористи.      Мотоциклетизмът е хоби, което се възприема като чисто мъжко. В света на мотористите, жените трудно намират своето място – често не се приемат сериозно. Група от жени, които карат своите машини, е атракция, но мъжете не възприемат такива групи като отделна общност.

В събитието се включват всички видове мотоциклети: чопъри, спортни, туристически, триколки, горски и извъншосейни. Участничките са от всякакви възрастови групи, каращи по всякакви терени.

В България отбелязваме празника за четвърти път, тази година на 01.05.2021 година. Организираме се по лична инициатива, очакваме подкрепа и приемане от всички в мото обществото. Прогнозираме тази година участничките да са значително повече.

Кои сме ние:  Дамите с мотори са майки, сестри, дъщери, съпруги, баби, внучки, приятелки… Те са лекарки, продавач-консултанти, певици, актриси, счетоводителки, медицински сестри, мениджъри, преводачи, фризьорки, учителки, акушерки, дизайнери, програмисти, готвачи… Те са всички и всеки…. Те са жени! Те имат и своите страхове, своите надежди, своя живот, но всички те са обединени от двете колела, шума от запаления двигател и възможността да вдишат вятъра в движение не през отворения прозорец, а вятъра, който минава около тях, понякога и през тях.

Маршрутът е описан по-долу:

https://goo.gl/maps/tBebnkcaYTt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *