Полезни стъпки, спасяващи живот! До теб сме!

🎯🎯🎯До теб сме! 🎯🎯🎯Представяме ви няколко полезни стъпки, спасяващи живот при домашно насилие! Специалистите съветват:

☎️Първа стъпка: когато има инцидент, веднага спешно обаждане на телефон 112.

Лицето се представя кое е, къде е, на кой адрес, в кой град, кой е с него, какво извършва по отношение на него, като обясни подробно думите и действията, за да може да се удостовери официално извършването на домашно насилие.

В националната система 112 има записи, които се пазят продължително време и на хартия, и на звуков запис и ако пострадалото лице реши да стигне до съдебната зала, за да се защити, съдът може да използва записите, за да се докаже извършеното насилие.

🕵️‍♀️На второ място: ако има познат адвокат, задължително трябва да му се обади, за да получи консултация оттук насетне какви са му правата и възможностите по българското законодателство. Ако няма адвокат, има организации, като нашата, които осигуряват консултации с юрист, социален работник и психолог.

👩‍🔬На трето място: ако насилието е физическо, задължително на втория или третия ден след инцидента се отива в Съдебна медицина към Медицинския университет на града и веднага се освидетелства. Казвам втория или третия ден, защото кожата на всеки е различна и белезите, кръвонасяданията и синините не избиват веднага след физическото насилие.

Желателно е тези контузии да са видими, за да се установят по-лесно от медицинския екип и по-подробно да се опишат в съдебно-медицинските удостоверения, които после са много важни за съдебните производства.

👩‍✈️Четвърто: при всички случаи, задължително се пише жалба в полицията, като се запазва екземпляр и за самата жертва.

Тя трябва да знае кога и къде какви документи е подала.

👥На пето място: всяка травма оставя трайна следа, затова препоръчваме да се говори с психолог.

#ДоТебСме

#КампанияСрещуНасилиетоНадЖени

#СдружениеНаЖенитеМотористи

#ЖенитеМотористи

#LadyBikersMPoweredBulgaria

#LadyBikersMPoweredBG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *