Кампания “Алкохолът е лош шофьор”!

Сдружението на жените мотористи ЕМпауърд България е официален партньор на кампанията “Алкохолът е лош шофьор”. За нас е важно да заявим ясно позицията си като участник в движението по пътищата и едни от най-често страдащите от войната по пътищата.

„Алкохолът е лош шофьор“ е най-дългогодишната и устойчива социално отговорна кампания на „Каменица“ АД, чиято цел е да провокира обществения диалог по темата за отговорното шофиране и да напомни за важността на пътната безопасност.

На специално събитие вчера от “Каменица” АД представиха резултатите от проучване за нагласите на шофьорите относно безопасността на движение и консумацията на алкохол. От МВР дадоха актуални статистики. По-долу споделяме някои от най–интересните числа. 💬 Ще се радваме да споделите и Вашето мнение и опит по темата, в коментар ⤵️

🥃 При малко повече от 216 човека, 4% са загиналите в произшествия, при които е установено, че има употреба на алкохол. При повече от 3 600 ранени, около 6% са тези, които са били в произшествия след употреба на алкохол.

🥃 За 2022 г. 6 609 души са участвали в тежки катастрофи, като 24% от тях са вследствие на установена употреба на алкохол от някои от участниците в движението. Загиналите през 2022 г. са 531 човека, то 5% от тях са участници в произшествия, в които има установена употреба на алкохол.

🥃 Близо 84% от запитаните участници в анкетата на “Каменица” определят шофирането след употреба на алкохол като причина за войната по пътищата.

🥃 От началото на 2023 г. до вчера при повече от 2 700 пътни произшествия, са регистрирани 592 такива, в които някои от участниците в произшествието са консумирали алкохол.

🥃 76,4% твърдят, че не консумират никакъв алкохол, когато са с колата.

🥃 Повече от половината запитани участници смятат, че допустимо разрешеното количество алкохол в кръвта по време на шофиране трябва да е 0.0 промила, а едва 20% подкрепят, че 0.2 – 0.5 промила е допустима граница.

🥃 Близо 90% от участниците определят себе си като ,,шофьор за пример”.

🥃 Спорадични са ситуациите, в които лицата признават, че са се возили при човек, употребил алкохол над допустимото количество.

🥃 Малко над 40% от всички декларират, че имат познат/познати, чието свидетелство е било отнето заради шофиране след употреба на алкохол.

🥃 Малко над 70% декларират, че предпочитат да оставят колата си, когато излизат и знаят, че ще употребяват алкохол. Близо 20 на сто са тези, които признават, че шофират, но употребяват алкохол в рамките на разрешеното количество.

Всички данни от проучването тук —> https://bit.ly/43Q1jX7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *